26 april 2017

Ord för att skapa.

Att skriva är att skapa. En sanning på mer än ett sätt. Jag skriver för mig, för min egen tolkning. Du läser för dig själv och din tolkning. Inget av de två är mer rätt än det andra. Vi skriver för att dela liv och för att skapa liv.

Dessutom gillar jag ett citat från Anaïs Nin - "Vi skriver för att smaka livet dubbelt, i ögonblicket och i tillbakablickar".


Poem. Gammalt ord som gjort hela språkvandringen i Europa. Ursprungligen indoeuropeiskt, från grekiskans poiein med betydelsen att skapa, göra, komponera. Till svenskan gick sedan resan via latin och fornfranska/modern franska. Kom troligtvis till svenskan efter franska influenser under 1700-talet.

Poet. Från grekiskans poetes med betydelsen skapare, skrivare.


Orden formar liv
Skapa. Från fornsvenska skop och senare skapte, med flera liknande betydelser - forma, bilda, skapa, anordna, förordna, skaffa. Troligtvis från indoeuropeiskans skab, med ungefär samma betydelse. Närbesläktat med ordet skipa som ursprungligen betydde forma genom huggning.


#blogg100 - dag 57

5 kommentarer:

 1. Jag skriver mycket och upplever att orden ibland skapas av sig själva på ett magiskt sätt. Jag sätter mig och skriver och efteråt läser jag, ibland med förundran, det som förmedlas genom tangenterna. Vet inte om det finns någon huggning i detta, men lite kul är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland upplever jag samma sak, att en liksom kan komma i ett flöde.

   Radera
 2. Vackert citat - håller med den goda Ana ïs i det hon säger.
  Det är en av de bästa sakerna jag gjort, för mig, att jag började blogga dagligdags!

  SvaraRadera
 3. Att skriva är också en slags begrundan av det du skriver om. Fördjupning. Ibland lyckas en också förmedla det i den egna texten, ibland mest i känslan som finns inom en.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera