2 april 2017

Att förstå en annans tankevärld.

Det kallas Theory of mind. Begreppet som förklarar en stor del av hur vi människor kan leva i så starka sociala grupper.

"Att ha en Theory of Mind (ToM) betyder att man har förmågan att förstå skillnaden mellan sitt eget och andra människors sätt att tänka, känna och handla. De flesta använder ToM hela tiden, utan att tänka på det. Med hjälp av ToM skapar man en föreställning om vad som ligger bakom andras reaktioner och handlingar. Det är också så vi kan förstå till exempel vita lögner, metaforer och ironi."
Texten ovan kommer från en bra sida, där det går att läsa om betydelsen av Theory of Mind för oss alla. Och om varför bristen av denna förmåga (delvis eller helt) gör att autistiska personer har så svårt i samspelet med andra. Klickar du här kan du läsa mer.Jag har även tidigare år berättat om autism, ToM och om att vara förälder till barn med autism (klicka)Detta här lärt mig så mycket om kommunikation, social interaktion och om att vara människa. Jag skulle ljuga om jag sa att livet är eller varit enkelt, om att det finns en smart lösning eller om jag oftast är hoppfull för min sons framtid. För att samhället är kallt, egoistiskt och inte inkluderande är något jag dagligen ser prov på. Samtidigt har jag mött människor som jag sätter stort hopp till. De som aldrig ger upp. De som ger en hjälpande hand. Helt enkelt de som ser oss andra.

Jag tror att du förstår vart jag vill komma. Att just din Theory of Mind gör att du kanske förstår att vi måste vara mer ödmjuka mot de som har det svårt, oavsett om de är nära familj, "svenskar" eller bara människor i allmänhet. För det är just detta att du är människa och att hen också är det som borde möjliggöra en bättre värld. 
Ha en bra Världsautism-dag.
/G

Världsautismdagen är idag, 2 april. Dagen uppmärksammas över hela världen för att öka medvetenhet och förståelse för personer med autism. Det är också ett gyllene tillfälle att visa på de unika begåvningar och förmågor som finns hos personer med autism. FN:s generalförsamling instiftade dagen december 2007.

4 kommentarer:

 1. Intressant med Theory of Mind. Jag funderar mycket på det här med empati, eftersom jag är högkänslig och känner ibland "för mycket" hur andra har det. Jag har dessutom vuxit upp med personer i autism-spektrat, Asperger, och det var svårt eftersom jag kände alltid massor, och de förstod mig inte alls.

  SvaraRadera
 2. Ja, det förklarar en del. Eller hur?

  SvaraRadera
 3. Ödmjukheten... inför den andre. och skillnader och likheter människor emellan. Ett så viktigt inslag i samhället vi skapar, i kulturen vi lever i och ändå, något som talas så oerhört lite om. Varför är det så månne?

  SvaraRadera
 4. Därför att det är enklare att inte se varandra i ett empatiskt syfte. Det är mindre krävande, tror jag många tror. Och då samtidigt mister närheten med andra.

  SvaraRadera