11 april 2017

Fem, sju, fem.

Är lite barnsligt förtjust i haiku - korta kärnfulla japaninspirerade dikter. De som består av tre rader med vardera fem, sju och fem fonem. För att göra det enklare gör jag som de flesta och kör med stavelser istället för fonem.
Blå resa


Idén är att en haiku ska kunna framföras i en och samma utandning. Dessutom sägs att det minimala och naturalistiska har förtur. Jag säger som jag alltid gör: det som passar dig? Kör på det.
Bokskog
Haiku. Började användas i västervärlden runt 1900. Kommer från japanska haiku, som är ett teleskopord (troligtvis slutet av 1800-talet) av haikai no ku , som ungefär betyder versens munterhet. Från början avsågs inledningsraderna i ett längre, improviserad verslänkning, något som började användas i Japan under mitten av 1500-talet..
Vackraste hatt
#blogg100 - dag 42

3 kommentarer:

 1. "Gör det som passar dig!" är en underbar attityd tycker jag. Det som kanske inte alla tänker på är att det ju också innebär att jag behöver testa en massa olika saker, för hur annars veta vad som passar mig bäst?

  SvaraRadera
 2. Ja, Helena har så rätt! Gillar precis att göra det som passar mig :-)

  Och så här lyder min favorit-Haiku just nu:
  Help me! I am trapped
  in a Haiku factory.
  Save me, before they

  Som egentligen kanske inte alls är fem-sju-fem ;-)

  SvaraRadera
 3. Ja. Frihet är bra. Fast. Den som tror valfrihet är samma sak som ansvarsfrihet är ute och svänger. Att förstå, betyder t ex att lära först. Osv

  Underfunding haiku där, Tess. Måste fundera på en och två gånger på den.

  SvaraRadera