11 september 2015

Att missbruka Herrens ord.

Ibland är verkligheten mer klurig, mer förvånande och framför allt roligare än fantasin. Som i nedanstående fall, där en något skamfilad höjdare inom näringslivet tyckte att högste chefen för svenska kyrkan la sig i saker hon inte skulle lägga sig i.


"The finger", foto GFN
Svenska Dagbladet (SvD) är som många andra dagstidningar i huvudsak mediebevakare av samhället, men har ibland även rollen som opinionsbildare. Det är den traditionella rollen publicister har och som funnits i Sverige och västvärlden under lång tid nu.

I samband med ett seminarie under politikerveckan i Almedalen i somras, hade då SvD bjudit in bland annat ärkebiskop Antje Jackelén för att diskutera huruvida det är rätt att använda "privatjet i näringslivet". Bakgrunden är avslöjandet om att många i ledningen för bland annat koncernen SCA gjort just detta.

Ömma tår
Märkligast i efterspelet av detta seminarium är att en av de som sparkades efter avslöjandet, dåvarande styrelseordförande i SCA Sverker Martin-Löf,  anmälde ärkebiskopens deltagande i det aktuella seminariet till Svenska kyrkans ansvarsnämnd med motiveringen:
...att hon missbrukar Herrens ord och dömer personer, som hon själv inte har skaffat sig kännedom om..."

Fast ansvarsnämnden  avskrev relativt snart ärendet, med motiveringen att det är bra att ärkebiskopen deltar i samhällsdebatten. Vilket känns lagom klokt, oavsett vilken gud du tror på.


Mer om detta kan du läsa i till exempel Journalisten (klicka). 
Eller varför inte titta hos SvD (klicka)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar