19 september 2017

När det gått itu.

Ibland lite märkligt när det finns två ord med nästan samma betydelse i svenskan. Det finns några olika exempel, men just detta att det handlar om två diametralt skilda ord, som idag har samma betydelse, trots skillnad i ursprung, härkomst, med mera. För vad säger du när något fallit i "tusen bitar", är det sönder eller trasigt?

Trasig. Relativt enkelt att förstå ursprunget, från ordet trasa, tyg (eller liknande) som revats. Från början troligtvis bara använts om just kläder (finns belägg för ordet sedan 1618), efterhand omfattar ordet även andra ting som gått sönder på något vis. 

Det finns en användning för ordet trasig, som mycket sällan ordet sönder (eller det annars helt korrekta söndrig) används för och det när något är trasigt i överförd betydelse - som för människor, relationer eller annat abstrakt. Redan så tidigt som på 1700-talet använde poeter ordet trasig för att beskriva en slarver eller en mer eller mindre misslyckad person.

Sönder. Här får du förståelse för ursprunget när du ser att det är besläktat med både synder och synnerlig (som i besynnerlig). Men ursprunget är ändå lite knöligt. På fornsvenska/fornnordiska hette det troligtvis sunder eller synder, jämför till exempel med medeltyskans sunder med betydelse säregen. Som du kanske förstår har ordet vandrat i betydelse från annorlunda, ovanligt via att det beskriver något som är särskilt till dagens ur funktion
Härkomsten är omtvistad, men att det kommer från äldre germanska är fastlagt och det finns liknande ord i både tyska (sönder) och engelska (asunder).
Troligt är ändå att det kommer från indoeuropeiska och/eller sanskrit. Jämför med latinets sine = utan.
Förekommer i svensk skrift första gången i början av 1600-talet, men är troligtvis ett betydligt äldre talspråksord.

6 kommentarer:

 1. Oj, så svårt det blev. Jag kan inte riktigt komma på hur jag använder orden förutom att jag använder ordet trasig just när en person mår dåligt. Kanske trasig mer för kläder och sönder på saker. Hmm.

  Två ord som jag inte vet hur jag ska använda är våt och blöt. Vad är skillnaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, intressant utmaning. Våt har säkert samma ursprung som "vatten" och blöd är ju mer knöligt - jämför till exempel med danskans "blød" som kan betyda mjuk. Det ska jag kolla och kanske skriva inlägg om. Tack för tipset ;)

   Radera
 2. Vad intressant. Jag har aldrig tänkt i dessa banor alls. Nu måste jag fundera på när jag använder de olika orden och i vilket sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till, men krångla inte till det, orden är nästintill utbytbara...

   Radera
 3. jag har läst din text noga men associerar nog ändå trasig som en synonym till sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det också, men inte i alla fall och betydelser.

   Radera