20 augusti 2017

Söndagsporträtt: En sidotitt.

En kväll tidigare denna månad i Göteborg. Ett par som satt på en uteservering, hon fastnade bäst på mitt minneskort. #ssp

Ytterligare några människor som jag aldrig tidigare mött, men som jag kom att börja prata med. Gatufotografi är ett fantastiskt sätt att möta människor på.

"Friendly couple, glimpse"

Fler av mina gatuporträtt hittar du om du klickar här.

6 kommentarer:

 1. Du har en alldeles egen stil, eget uttryck i dina bilder. Me like!

  SvaraRadera
 2. Hur reagerar människor när du fotograferar dom? Inleder du samtal först? Frågar du också om du får använda fotografierna, förstås? Fascinerande, jag har aldrig tänkt på att en kan gatufota människor på det sättet. Du kanske till och med fått nya bekantskaper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en rad svar på dina frågor, enkelt uttryck får jag (eller du) fotografera var som helst på allmän/offentlig plats i Sverige. Vid publicering gäller så kallad modellrelease bara vid användande av bilden (och om motivet är igenkännbart) i kommersiella sammanhang.

   Gatufotografi är för mig ( och de flesta andra gatufotografer) i första hand en social verksamhet. När jag går ut på stan är jag mitt bland folk och ser saker som en annars oftast inte ens lägger märke till. Jag frågar oftast inte om jag får ta en bild först, bara om det handlar om ett så kallat gatuporträtt (som i fallet med tjejen ovan). Däremot går jag ut med ett "öppet" ansikte och gott mod och nästan aldrig tar folk illa upp.

   Väldigt ofta innebär mitt fotograferande nya bekantskaper. Folk som undrar vad jag gör stannar jag och pratar med en stund. Under de fyra år jag hållit på med detta har jag blivit utskälld och hotad med polis två gånger - båda gångerna helt felaktigt och båda gångerna av män som inte haft en aning om vilka regler och lagar som gäller. En av gångerna var vid den stora demonstrationen mot Västlänken. Rätt ironiskt faktiskt att en man som ville demonstrera mot tagna beslut absolut hävdade att vi som fotograferar på stan är anti-demokratiska...

   Nå, sammantaget är det en ganska stor genre, med flera riktigt duktiga fotografer i Gbg-området. En accepterad konstform, som i mycket handlar om att dokumentera vår tid - att se det speciella i ett vanligt, enkelt ögonblick på stan.

   Radera
 3. Jag har lite svårt för gatufoto.. jag vill verkligen inte hamna i någons lins och sedan bli publicerad på nätet utan att veta om det. Vet inte hur du jobbar, men vet att andra fotar och publicerar utan att vidtala vederbörande och att det kallas som konst och därför är tillåtet. Men jag tycker inte det är ok. Hälsningar gnälltanten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja. konst eller inte. I princip är allt typ av fotografering på allmän plats tillåten, oavsett vad motivet tycker.
   Sedan, om du inte vill vara med på bild är det knappast ett problem, bara att säga till den som fotograferade att du inte vill det. De allra flesta går med på det utan knorr. Sedan förstår jag inte att det skulle vara problem att publicera andras ansikten på nätet, det sker i miljontals fall varje dag, även utan gatufoto. Oftast med hjälp av en mobilkamera. Vad är skillnaden när någon tar en bild med större kamera och med större kunskap om hur en gör bilden bra och intressant?

   I detta speciella fall (tjejen på bilden) blev det ett häftigt möte. Vi pratades vid och jag gav henne mitt visitkort, Hon såg inga som helst problem i att bli fotograferad av en för henne total främling.

   Radera