11 augusti 2017

Mål och vägen dit.

Det är alltid mycket lättare att hjälpa andra än att göra något för sig själv. Det slås jag av ofta när det gäller både det privata och i min yrkesroll. Det är troligtvis så, eftersom att det är lättare att få ett helhetsperspektiv där en inte är allt för subjektiv och personligt inblandad.

I mitt jobb handlar det mycket om att se till att rätt budskap går fram till rätt personer. Vägen dit är inte direkt krånglig, men för att få bäst resultat är det alltid bäst att 
1. göra analysen
2. sätta mål
3. utvärdera.
Det vill säga att du tar reda på hur läget är (1), gör klart för dig själv vart du ska (2) och sedan tar du reda på om det blev lyckat eller inte (3).
Ett annat typ av mål: 

Elfsborg svenska mästare 2012

Personlig kommunikation
Men enligt det som står i min ingress är det inte alltid så lätt att göra en genomgående analys av sig själv eller att utvärdera hur bra en själv lyckats - oavsett om det handlar om det privata eller det mer yrkesmässiga. För min egen del handlar yrkeslivet om något direkt personligt - om att få andra att förstå hur bra jag är på att lösa problem när det handlar om kommunikation. Jag har arbetat med just kommunikation hela livet - från scen, inom journalistiken och inom affärsvärlden med värde- och produktkommunikation. Men hur ska jag berätta om allt detta och förmedla kunskapen, när jag samtidigt är personligt engagerad i detta och ser på mig själv inifrån?

Ett sätt är att väldigt distanserat dels sätta mål (den del av de tre ovanstående stegen som är lättast att genomföra), dels fundera på hur du kommer fram till dem. Jag har flera kollegor som arbetar med just detta och de hävdar ständigt att just målen är det mest personliga, det mest påtagliga i ett varumärkes kommunikation. Och att detta gäller även på det rent personliga planet. Och jag är böjd att hålla med. Målen är en bra metod även för det privata, bara du samtidigt gör klart för dig vilka gränser du har. Moraliska, fysiska och mentala gränser har vi alla och att bryta mot dem kan vara en riktigt dålig idé. Att tänja gränserna är dock oftast bra.

Tips från coachen
Så. Mål och vägen dit. Ska jag då rekommendera dig personligen hur du ska sätta mål (återigen detta att det är lättare att ge andra råd än att förklara för sig själv) så är min yrkesmässiga tips dessa:
- Mål bör alltid vara dels konkreta, dels mätbara. Du bör kunna säga efter en tid om du uppnått målen eller inte
- Mål ska tidsbestämmas. Du ska inte vela eller prokrastinera dina mål, då är de oanvändbara.
- Mål ska tänja dina gränser, men samtidigt inte vara helt omöjliga. Du bör tvingas till ansträngning och "jobb" för att nå målen.
- Mål ska kännas roliga att uppnå. De bästa målen är de som inte bara ger lust eftersom du nått dem, utan även ger dig belöning på annat vis.

Personliga mål
Jag vill ha/behöver fler kunder, fler avtalsuppdrag och så önskar jag mig att få ny kunskap varje dag. Så jag sätter mål i siffror. Vid den tiden ska jag ha så många nya kunder och så vidare. Exakt formulering håller jag för mig själv. Och så har jag ett väldigt personligt mål: Jag ska lära mig något nytt varje dag.

Hur ser dina mål ut?
Ha hjälp att sätta mål mer yrkesmässigt? Att formulera dem så att du känner dig bekväm med dem? Att skriva dem så att många förstår? Kolla in min yrkesmässiga verksamhet på Novik Media & Kommunikation (klicka).

8 kommentarer:

 1. Räcker det om jag bara skriver: Jag håller med.

  Att sätta mål är helt naturligt för mig. Jag har alltid gjort det så länge jag kan minnas. Ingen sa att det var det jag gjorde. Mina mål går ofta in i varandra privat och företagsmässigt på så sätt att det ena skapar utveckling åt det andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Precis. Men en del har det inte lika lätt. Professionellt måste jag helt enkelt också veta vad kunder och andra är bättre på och vad de är mindre bra på. Att sätta mål är ett bra sätt att förstå de andra stegen. Sedan kan en bygga ut modellen nästan hur mycket som helst, eller hur?

   Radera
 2. Vilket oerhört bra inlägg, ska lägga till detta i min Läsvärt-lista, så viktigt att påminna sig själv om detta! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sanna, dina ord värmer.
   Då har jag gjort nytta även idag. Känns bra för en gammal scout... ;)

   Radera
 3. Jag blir så trött på all planering och målskrivning på jobbet, att jag inte orkar tänka en dag längre fram i tiden privat... Svårt med mål då... Men nu har jag påbörjat ett privat projekt, med målet att bli klar till jul. Får se hur det går ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen det du skriver. Mål och målskrivning är två skilda saker. Om det blir administration, ej verklighetsförankrat eller liknande är målen faktiskt meningslösa. De ska vara realistiska, konkreta och kännas rätt. Annars är det ytterst svårt att nå dem. I alla fall på ett rent personligt plan.

   Radera
 4. Jag har levt livet väldigt "målstyrt" och har, successivt, gått bort från det, något förvånande kanske. Har fortfarande mål emellanåt, men i stort målar jag upp önskelägen på ett annat vis än som konkreta mål, tror jag. Har inte riktigt formulerat klart mina tankar kring det dock, märker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm. Vad vill du mest av allt? Kanske är det just detta som är målet. Eller en resa. Träffa någon. Mål är inte krånglig, om de inte sätts på fel sätt...

   Radera