29 augusti 2017

Spaning: Din kasse.

Spaning: I framtiden har du dina egna, designade bärkassar.
Din inköpskasse kommer att berätta mer i framtiden. Om vem du är, om var du varit och om vad du egentligen vill. För när engångsgrejer är ute vill du att den kasse du använder mest bär en story.


I Frankrike har myndigheterna gått längre än i Sverige (där vi har ett relativt långsamt utfasande av plastkassar) med förbud mot plastkassar i affärer. Allt fler använder egna kassar av flergångstyp och affärer runt om i EU erbjuder dig att för en mindre peng köpa deras flergångskassar. I Frankrike köpte vi en snygg kasse i byn Sauveterre de Guyenne och nu kan vi visa andra att vi minsann dels tar ansvar, dels rest en del.

Och det är denna del av kassarnas användning som jag är övertygad kommer att få ett stort genomslag. För i Frankrike kan du redan köpa en hopvikbar kasse som du lätt tar fram när du är i affären (från fickan eller handväskan). Två saker bör nu hända:
1. Kreatörer designar små enkla kassar med fler än en funktion. Faktum är att det redan finns varianter av detta att köpa på nätet. Men de nya ska vara lätta att ta med, lätta att ta fram, lätta att återanvända. Kanske kan den dubblera som extraficka i en ryggsäck, kanske som extrakasse i bilen? Jag vet inte exakt hur den kommer att fungera, men den kommer att få ett stort lyft.
2. Kreatörer designar kassen snygg. Ingen kan väl idag påstå att en ICA-kasse ger respekt och status? Men det kommer kassarna att göra i framtiden. Detta eftersom de är fantastiskt skyltfönster för den som berätta något.

1+1 = 3
Den smarte kreatören/designern tar alltså fram en kasse som motsvarar båda de två ovan nämnda behoven - funktion och stil.
Och sedan lägger samme designer till andra funktioner. Som att den också har drönare? Eller GPS - så att ett bud kan köra hem den? Ja, det är bara fantasin som sätter stopp för hur morgondagens kasse ska se ut och fungera. Det som jag redan idag slår fast att kassen får en renässans och att du mer än någonsin kommer att identifiera dig med en.


Bakgrund
Regeringen har beslutat om plastbärkassar ska fasas ut, en förordning som började gälla 13 december 2016.
Målen är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider:
90 påsar per person och år senast 31 december 2019 och
40 påsar per person och år senast 31 december 2025
Gäller alla plastbärkassar som delas ut för att konsumenter ska packa och bära varor från den plats där varorna tillhandahålls (såväl tunna som tjocka påsar).
Förordningen omfattar inte tunna plastbärkassar (tunnare än 15 mikrometer) och som behövs av hygienskäl eller som förpackning för livsmedel som säljs i lösvikt.
Flergångs-kassar omfattas inte heller.

EU:s konsekvensanalys (2011) visar att EU:s befolkning använder i snitt 198 plastbärkassar per person och år. Vid tillverkning av 1 kg plast av fossil råvara (sett över all plastproduktion) krävs det ungefär 2 kg olja. Det motsvarar ett utsläpp av ungefär sex kg koldioxid. Räknat utifrån den svenska befolkningen år 2017 ger det ett utsläpp av växthusgaser på ungefär 600 000 ton koldioxid.  
Källa Naturvårdsverket

Läsa mer om framtiden för pappers- och plastkassar? Klicka på nedanstående artiklar. 

Handeln om platskassar, artikel SvD 
Svensk Handel om plastkassar och EU-beslutet 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar