8 februari 2014

Nya nyordlistan. Teleskopord a la Gunnar.

Fascinerande att så mycket händer i språkutvecklingen numera. Nya ord, nya tillåtande språkuttryck, nya språk. En rörelse jag gärna är del av och rent utav även förespråkar. Före språkar, om du förstår vad jag menar (blink, blink).


Jag finner, precis som många andra att nyord fascinerar. De dyker upp på grund av att de behövs. För att de fyller en funktion i kommunikationen som vi tidigare inte behövt något att beskriva det med. Och ord försvinner av motsatta skälet. På detta vis är ord en utmärkt spegel av tidsandan.

Här på bloggen ska jag nu under en tid skapa nya nyord. Genom att förklara hur ord skapas och förändras. Du får gärna vara med på resan och hjälpa till.


1. Teleskopord.

Ofta anser vi tydligen att ord har för många konsonanter och vokaler i sig. För många stavelser som får oss att snubbla och vricka tungan. Så vi kortar orden. Drar ner dem till kortversioner. Detta fenomen kallas teleskopord. Exempel på det är: liger (djur med både lejon och tiger som föräldrar), Benelux (de tre länderna Belgien, Nederländerna och Luxemburg), motell (sammandragning av motorhotell) och kolla (kontrollera). Dessutom kan vi med viss rätta hävda att vissa smeknamn även är teleskopord, som Meta (Margareta), Kia (t ex Kristina) och Pege (Per-Gunnar).

Då till några nya förslag på teleskopord...
Kugge. Kort för kaffemugg. Ett trendigt beteende är att ta med sig kaffekoppen, på möten, i bussen eller bilen, till dagis.

Dilda. Dela bilder på sociala medier. (Hmm, för likt ett annat ord?)

Nesta. Av nyordet nakenfest (att vara på fest eller tillställning utan mobiltelefon). Att träffa människor utan sin telefon i beredskap (huva!)


Somla. Längta efter sommaren. Kort för sommarlängtan.
Och nej. Jag gör inte anspråk på att vare sig vara ensam med dessa påhitt, eller att de alltid är helt (sic) användbara.
Teleskopord heter portmanteau på engelska.

- Nationalencyklopedins förklaring av teleskopord.
- En intressant uppsats från Göteborgs Universitet om just teleskopord hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar