5 december 2017

Att kunna dansa. Automatiskt.

Många (kanske de allra flesta) som jag känner gillar att dansa. Men trots det är det få som gör det. Jag tror att det handlar om något så enkelt att du lätt hamnar i en otrygghet med dans. Att du är ytterst medveten om att när du dansar syns det att du kanske är mindre van. Och då vågar du inte dansa så mycket att du blir van (eller trygg) och avstår istället.

Och i grund och botten handlar det om något som jag gärna kallar kompetenstrappan. Som i sin tur kan appliceras på mycket kunskap och framför allt förmågor. För det är i hur lätt det är att omsätta sin egen kunskap som ett av de största hindren att ta till sig kunskap finns. Så här ligger det till:

Omedveten inkompetens. Det första steget på kompetenstrappan. Där du gör saker utan att du fördjupat i hur eller varför, när du till exempel åker skidor, springer, skriver, pratar i radio eller liknande, utan kunskap. Och du har då inte heller vetskap/kännedom om denna inkompetens.

Medveten inkompetens. En dag blir du plötsligt medveten om det du gör, kanske åker du skidor och ser någon annan som gör det så mycket bättre. Detta kunskapssteg är när du medvetet är okunnig. Du känner och förstår att det går att lära sig något så mycket bättre. 

Medveten kompetens. Detta är det jobbigaste av kompetensstegen, när du gått en kurs eller liknande och försöker tillämpa din kunskap. Kunskapen är inte automatiserad i dig, så du måste tänka på varje steg och därför misslyckas du ofta. 
Att du samtidigt är medveten om alla dina misstag gör inte saken enklare, snarare jobbigare. För att komma förbi detta steg måste du träna. Som till exempel med dans. Träna på att göra det många gånger och så en dag...

Omedveten kompetens. Det som varje idrottare eller militär kallar för sitt kroppsminne. Eller ja, den termen går att överföra på allt. När den som skriver inte behöver titta på tangenterna hela tiden, utan det går automatiskt. Om du kan cykla är du oftast i detta skede. Du behöver inte tänka på hur du gör och kan därför cykla och kanske se dig omkring samtidigt?  Då är du omedveten, men samtidigt kompetent.


Läsa mer om vad jag gör i jobbet. Eller få hjälp i dina texter? Titta in på min professionella sida Novik Media & Kommunikation. Klicka här.

4 kommentarer:

 1. Bra reminder och, precis som du skriver, så överfart till typ alla områden! Både medveten inkompetens och medveten kompetens de steg som gör att vi inte utvecklas för att det är för pinsamt och/eller jobbigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men samtidigt - om vi blir medvetna om själva processen kanske vi vågar utsätta oss för den?

   Radera
 2. Så sant. Så sant.
  Själv har jag alltid älskat att dansa, och bryr mig inte mycket om vad folk tycker och tänker. Men så dansewalk:ar jag ju glatt och villigt lite varstans (till barnens förtret, allt som oftast. Samtidigt som jag också vet att eg är det där draget i mig ett som de verkligen beundrar mig för!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Att våga. Och att vara trygg i det. Mycket bra steg på vägen i allt lärande.

   Radera