13 oktober 2015

Fem onda: #1 Cancer.

En ska känna sina motståndare. Känna den väl.
Jag som älskar ord och meningar har naturligtvis en del ord i det onda hörnet. De ord som gör ont. De som tär, skär och sliter sönder. Bokstavligt och bildligt. Orden som hotar det bästa hos oss människor: Kärleken och själva livet.

Naturligtvis är detta subjektivt. Du kanske har ord som är dina finder, fast de är helt andra än mina. Men här är mina, utan rangordning väl betygsatta som de värsta ord vi har.

Ord ett är Cancer
Det är så mycket som cancer förstör. Som sjukdomen ofta förändrar till oigenkännlighet. Och det är så många som drabbas, inte bara för att många får varianter av sjukdomen utan även för att alla närstående och chockas, skadas, såras och förlorar. När cancer övergår i död är ju inte den största förlusten hos den som dör, utan just hos oss alla andra.

Min äldste brors äldste son dog av en hjärntumör - som hade från han var fem till döden som 18-åring. Min mamma dog av myelom, min pappa av följderna av prostatacancer. Jag själv har en mindre allvarlig form (basaliom), men vem vet vad som väntar.
Nyligen fick vi chockbeskedet att en god vän som precis blivit 40 drabbats av bröstcancer. Och så vidare.

Kanske är det värst med barnen. De som aldrig får chansen. De som stoppades innan de ens fått smaka på vuxenlivets frihet. Föräldrar till cancerbarn har det för jävligt. Sorgen är en sak, men värst är väl känslan av att inte kunna göra något enda extra, just det där som ska rädda eller skulle ha räddat mitt barn. Livet som kom ur mig, försvinner innan jag själv gör det. Skuld bortom sans och förnuft.

Cancer är ett latinskt ord, som betyder kräfta. För i tiden sa vi också kräfta för cancer. Troligtvis heter det just så eftersom redan grekiska medicinare ansåg att bröstcancer liknande djuret kräfta. På grekiska är ordet för kräfta Karkinos.

Och Cancer är utan tvekan med på min lista över onda ord...


Läsa mer? Kanske mer om vad cancer egentligen är (klicka här).
Kanske om varför organisationen Ung Cancer valt att säga Fuck Cancer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar