3 september 2014

För mycket av det goda?

Ibland är skillnaden mellan det goda och det mindre goda inte så stor. Vare sig i bokstävernas anordnande eller i betydelsen. För god och gott är inte alltid samma sak.

Försöker att vara lite dubbeltydig här, eftersom ordet god faktiskt har fler än en betydelse. God är ett adjektiv om både beskriver smak och värde (oftast subjektivt). Dessutom används ofta ordet god tillsammans med andra ord och får då specifik betydelse. Detta ser du i till exempel god man, god sed, god tro med flera.
Och så är det detta med god mat. Och den som tycker om god mat. Det finns nämligen två speciella uttryck för den som tycker om god mat, som det faktiskt är relativt stor skillnad på. Och skillnaden beskrivs ofta som antingen positiv eller negativ. 
Henri Brispot: "Gourmand"
 
This work is in the
public domain in the United Statesbecause it was 
published (or registered with the U.S. Copyright Office) before January 1, 1923.

Gourmet. Kännare av mat och dryck. Person som lägger stor vikt vid god mat. Vilket en matexpert gärna blir kallad. Ordet kommer från franskans gourmet, som i sin tur troligtvis kommer från äldre ordet groume som betyder vinbetjänt eller vinavsmakare.

Gourmand. Person som ofta och gärna äter mycket (och god) mat. Vilket en matexpert sällan uppskattar att bli kallad för att vara. Ordet kommer även det från franskan och det äldre medelfranskans ord för en glupsk person. Betydelsen i att vara en person som är förtjust i mat kommer först under 1750-talet. 
Trots likheterna i dessa två ord är de inte besläktade.

Enkelt uttryckt: en gourmand uppskattar kvantitet av mat, en gourmet föredrar kvalitet före kvantitet.

2 kommentarer: