9 november 2011

Pimpa ditt språk.

Det finns många sätt att verka "vara smart". Ett är att stoppa in fina ord i språket. Och kan du inte jättemånga så kallade främmande ord, går det att fixa egna, fina ord...

Jo, vad sägs om att börja använda prefixer lite mer allmänt? En prefix är en förstavelse (det hörs på ordet: pre = före fix=sätta) som ändrar betydelsen av ordet. Jag rekommenderar tre prefixer som får dig att verka märkvärdigare.

Dys-. Som i dysfunktionell (fungerar felaktigt), dystaxi (en medicinsk term för motoriska svårigheter - ataxi betyder frånvaro av ordning), dystopi (en plats som inte fungerar) eller varför inte dyslexi (när läsförmågan inte fungerar).

Extra-. Som betyder utom eller utanför, förkortas som prefix ibland till bara ex-. Till exempel i extraordinär (mer ovanlig och speciell jämfört med ordinär). Eller exteriör (utsida). Eller extraterrestiell (utomjordisk).

Pre-. Betyder som enligt ovan just före. Prefix, prestudie (förstudie) eller prelat (nej, inte för lat utan en sorts präst = företrädare).

Då kan det ju låta så här. Pre-möte anser jag att dyskommunicerande personer inte ska vara med idag. Vi kan lämna dem extrarumt för att slippa dysprat. Kan det vara ett prebeslut?

Märkvärdigt va?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar