27 november 2011

Är troll vackra eller fula?

Medan adventsstormen viner utanför huset delar jag gärna tre ord som delvis förbryllar mig.

Buff. Sjöng för yngsta sonen vid läggdags hans favorit "Trollmor". Något förbryllad är jag över hans fascination och skräckblandade förtjusning när jag kittlar honom i samband med trollmors allra vackraste ord: Buff. Ord? Innebär det att jag kan lägga det på Wordfeud? Att jag kan stoppa in det i en vardagskonversation? Och vad i hela tiden betyder det? Egentligen? Förklaring mottages tacksamt. Buff.

Förtrollning. Kan ju vara märkvärdigt vackert och även riktigt fult. Fult som ett troll har du ju hört, men även trolskt vackert. Så när ska vi bestämma oss för om troll är vackra, fula, dumma, kloka eller något annat. För idag vet vi ju inte riktigt. Och är det en förolämplingen att säga "Du är vacker som ett troll"? Förtrollande knepigt, faktiskt.

Trollning. Kanske inte nytt för dig, men definitivt för mig. Från början egentligen en fisketerm, men enligt upplysning idag även en internet-term. Den som trollar, den slänger ut kommentarer inte nödvändigtvis för att delta på samma villkor, utan för att väcka känslor. Wikipedia (ja, jag vet, inget sanningsvittne) skriver: Troll: Användare som medvetet skriver ett stort antal provokativa, märkliga, ickerelevanta eller oseriösa diskussionsinlägg på internetforum i syfte att provocera fram en känslomässig debatt, ofta utanför själva ämnet för huvuddiskussionen.
Märkligt nog var det någon som svarade på ett av mina tweet (Twitter) med: Fin trollning! Jag antar att det är en komplimang, men jag är inte alls säker. Trollning.

4 kommentarer:

 1. Från en vän (på FB) kom kommentaren:
  Kan ordet "buff" komma från ordet "buffa"???:-) Buffa i subst. komisk opera, buffaopera
  verb knuffa, stöta till, puffa, putta, skuffa, stånga
  Eller: Att "buffa" en " buff"?

  Och mitt svar på det blir:
  Tja, en buffel vet man ju vad det är. En komisk opera likväl. Så vi kanske kan enas om en "positiv knuff" - lite som "gilla" ungefär?

  SvaraRadera
 2. Hans skriver: En "BUFF" är vad du gör den till, en mössa, keps, bandana mm mm se mer på.
  Och hänvisar till denna länk:
  http://buffsverige.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=4

  SvaraRadera
 3. En anonym enmars 19, 2014

  Jag är rätt säker på att fisketermen är "tråla", "trawl" på engelska, och är inte alls relaterad till "trolla" och "trolling" som är internetbeteendet.

  SvaraRadera
 4. Fast "internet"-ordet troll är en försvenskning av engelskans troll och det i sin tur kommer från början just från trawl

  SvaraRadera