28 januari 2013

Floskla din vardag.

Allt som sägs är inte klokt, även om det låter fint. Allt som låter fint är inte klokt. 
Se där, en floskel. Ett sätt att säga en massa och ändå inte så mycket alls. Men för att de runt omkring dig ska bli lite imponerade av dig, ska det låta fint. Och de finns mycket av dessa floskler, inte minst i vår vardag - genom ordspråk.

Floskel = uttryck som saknar (djupare) innehåll, tom retorisk prydnad, vältalighetsblomster (SAOB).

Ordspråk har en generell och mer eller mindre moralisk funktion. De berättar om hur vi i vår kultur ska förhålla oss till oss själva, varandra och gruppen i stort. Många av dessa ordspråk har en viktig funktion, andra är mest fåniga. Det räcker att säga: "Bättre en fågel i handen, än tio i skogen." så förstår du säkert. Ordspråket säger att du ska vara nöjd med det du har och inte jaga efter en massa annat likadant. Fast egentligen säger detta ordspråk ingenting alls. Ingenting om varför, hur eller när och därför ställs inga krav (varken moraliska eller andra) på dig som människa.

Det finns redan en massa sådana här ordspråk. Fast än roligare är det att hitta på egna. Ordspråk som låter vettiga, men som egentligen inte gör vare sig till och från. Men de låter fint. Och du kan imponera. Det är ju viktigt...

Några tips när du hittar på egna. Du kan rimma, versen kan stämma, du kan använda allittrationer eller ord som liknar varandra. Och liknelser fungerar ju alltid.

"Allting på en gång, är bättre än ingenting någonsin"
"Skatta dig lycklig, om du kan skratta dig lycklig"
"En gång dör vi, men bara om vi levt först"
"Prata med mig före efter, annars blir vi efter före"
"Livet är som en rundvandring i ett stort hus med många trappor, det är lika mycket uppför som det är nedför"

Och så ett som låter bättre än det skrivs:

"Alla människor är en, tillsammans är vi än mer"
Lycka till. Att skapa sina egna floskler (till exempel ordspråk) är enklare än vad de flesta tror.

#blogg100 - 006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar